Türkiyede Havacılık sektöründeki GDS’lerde neler oluyor

Travel IT House > Genel > Türkiyede Havacılık sektöründeki GDS’lerde neler oluyor

Uçak bileti sektöründe 2015 yılı sonuna geldiğimizde Türkiyede hizmet veren GDS’lerde çok ilginç değişimler oluyor.

Türkiye pazarında uzun yıllar sonra AMADEUS sonrası SABRE ve GALILEO Türkiye ofislerine açarak aktif olarak pazarda yer almaya başladı.

Öncelikle Dünyada GDS’ler nasıl oluştuğuna bir bakalım;

SABRE (Semi-automated Business Research Environment)

İlk çalışmalar Amarican Airlines’ın 1950’lerde bu alanda yatırım planlaması ile başlamaktadır. Aslında bunun öncesi daha 1920’lerde Litle Rock, Arkansas’a uzanmaktadır. İlk biletleme çalışmaları ve girişimleri burada yapılmaktadır.American Airlines 1952’lere gelindiğinde La Guardia Havalimanında Magnetronic Reservisor sistemini kurmaktadır ve 10 günlük 1000 uçuşu 1.2 saniyede sorgulamaktadır. 1956’da sistem artık 30 günlük 2000 uçuşu American’s New York West Side Terminal adı ile sorgulamaktadır. Çok geç olmadan 1960’larda American Airlines IBM işbiliriği ile bugün hepimizin bildiği SABRE (Semi-automated Business Research Environment) hizmet vermeye başlıyor.

APOLLO

1970’lerde United Airlines APOLLO sistemini devreye alıyor. 1980’lere kadar APOLLO ve SABRE arasında ciddi rekabet oluşuyor. 1980 ve 1990 yıları arası dönemde bilet satışında en önemli satış kanalı seyahat acentaları.United Airlines 3 Mart 2002 yılına kadar Apollo sistemini aktif olarak kullandı. Son olarak sistem Galileo tarafında United States, Canada, Mexico, and Japan pazarlarındaki acentelar tarafında kullanılıyor.

GALILEO

1987 yılına gelindiğinde ise artan rekabet karşısında diğer havayolları rekabet edebilmek için Avrupalı 9 havayolu Galileo adında bir sistem kuruyor. Bu havayolları British Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Alitalia, Swissair, Austrian Airlines, Olympic, Sabena, Air Portugal and Aer Lingus. Geçen yıllar içinde Air Canada ve United Airlines’ta dahil oldu ve Küzey Amerika, Ortadoğu, Afrika ve Avrupada birçok havayolu bu sistemi kullanmaya başladı.

1997 yılında firma New York ve Chicago borsalarında işlem görmeye başladı.

2001 yılında Cendant Corporation Galileo’ya 1.8 milyar USD yatırım yaptı. Yatırım yapıldı anda 116 ülkede 45.000 noktada faaliyet gösteren firma 500 havayolu, 227 hotel şirketi, 33 araç kiralama şirketi ve 368 tur operatörü tedarikçisi bulunuyordu.

2002 yılında Travelport artık Galileo’nun sahibi olduğunda firma dünya GDS sektörünün % 26.4 ‘ünü yönetiyordu.

AMADEUS

Yıl yine 1987 ve Avrupa’nın diğer 4 büyük havayolu Air France, Iberia, Lufthansa and SAS gerçek zamanlı bir rezervasyon sistemi için çalışmaları tamamlamıştı ve AMADEUS teknolojik bir şirket olarak faaliyetlerine başladı.

1992 ilk PNR ( Passenger Name Record ) yaratıldı.

Blog Yazılarımız

Seyahat ve Teknoloji ile ilgili her türlü blog ve yazıları burada bulabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi almak veya paylaşmak istediğiniz yazı veya bilgi varsa tarafımıza mail@travelithouse.com maili üzerinden ulaşabilirsiniz.