Turizmde stratejik planlama kolay mı?

Travel IT House > Blog > Turizmde stratejik planlama kolay mı?

Daha en başta söylemek gerekiyor, “EVET” çok kolay.

Strateji dediğimiz süreç aslında oldukça basittir, rakiplerin karşısında müşteriye bir adım daha yakın olmak (NE) , sürdürülebilir bir rekabet üstünlüğü kazanmak (SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK) ve en tabi sonunda para kazanmak (EKONOMİK KAZANÇ). Strateji çok net bir şekilde bize hangi yöne gitmemiz gerektiğini net bir şekilde gösterir.

Birçok stratejide genelde konuşulan konu “NE” yapılmak istendiğidir, oysa bir o kadar önemli başka bir konu ise “NASIL” olması gerekiyor. Konuya gündemimiz ile ilgili kısa bir örnek; 2016 başı itibarıyla ülkemizde yaşanan terör ve diğer birçok sorun sebebiyle Rus ve Alman turistlerde ciddi azalma var. Hemen hemen birçok turizmci alternatif pazarlardan turist getirmek stratejisi uygulanması gerektiğini söylüyor. Evet, çok doğru alternatif pazarlar şu anda azalmakta olan pazarların yerini alabilir. Burada asıl yeteri kadar konuşulmayan ise bu “NASIL” olacak.

  • Hangi pazarlar Türkiye gelebilir?
  • Bu pazarlardaki turist profili nelere dikkat eder?
  • Bu pazarlarda tanıtım çalışması yapılıyor mu?
  • Burada izlenecek pazarlama stratejisi detayları nelerdir?
  • Bir bölgede bir biri ile uyuşmayan 2 turist grubu getirilmesi doğru mu? Bunun analizi yapılıyor mu?
  • Güvenlik ve fiyat politikası konusunda yeteri kadar çalışma yapılıyor mu?

Daha birçok buna benzer sorunun cevabı doğru bir strateji yapmak için ancak yeterli olacaktır. İyi bir strateji sadece gelecek 10 yıldaki rakamsal artışlar değildir.

2015 yılı dünyadan en fazla seyahat eden ülke 120 Milyon ile Çinliler oldu. Türkiye bu rakamın sadece %0,25 ‘i 300.000 çinli turist geldi. Çin pazarı ile ilgili acaba stratejik bir çalışma yapan doğru bir şekilde var mı?

Sıkça karşılaştığımız bir konu, herkes online bir seyahat sitesi açıp çok satış yapmak istiyor. Ama biraz detaylı konu ile ilgili sohbet etmeye başlayınca ortaya çıkan sonuç hiçte iç açıcı değil.

  • Hangi hizmeti satmak istiyorlar?
  • Girmek istedikleri Pazar ve rekabet şartları nedir?
  • Online seyahat sektörünü ve bunu etkileyen önemli faktörler nelerdir?
  • Yazılım ve sözleşme yapmak için gerekli olan en temel bilgiler nelerdir?
  • Dijital pazarlama ve sosyal medyanın gücü nedir?
  • Alternatif ödeme sistemleri nelerdir?
  • CRM ve ERP olmadan online iş yapılır m?
  • Online gelen talepleri offline cevap vermek ne kadar doğru?

Buna benzer birçok soruya cevap bulmadan bu işe giriş yapan birçok turizmci dostumuz e yazık kiçok ciddi yatırımları çöp olup gitmiştir.

Stratejik planını oluşturan ekip tüm iş süreçlerini, Pazar yapısını, rakiplerin mevcut durum ve pozisyonunu bilen, sektörün zayıf ve güçlü yönlerini bilen bir ekipten çıkması gerekir.

SONUÇ

Strateji birkaç cümleden oluşan bir madde değil, şirket liderlerinin güvenebilecekleri bir eylem planı olmalıdır. Böyle bir eylem planın ilk adımı stratejinin arkasındaki önemli konuları belirleyip tanımakla başlar. SWOT analizi yapılması, yapılan stratejik planların dayandığı varsayımların gerçekliği, planı uygulayacak ekip know-how ve motivasyon gibi birçok önemli konu ilk adımların en önemlileri. Plan eğer uzun vadeli ise kısa ve orta vadede neler yapmamız gerekiyor? Plan değişen şartlar karşısında ortama kendini adapte edebilecek mi? Böyle yapılan bir stratejik planı çalışanlar ve şirket kültürü hazır mı? Tüm bunlar strateji dediğimiz süreç başlamadan önce üzerinde durmamız gereken konular.

Blog Yazılarımız

Seyahat ve Teknoloji ile ilgili her türlü blog ve yazıları burada bulabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi almak veya paylaşmak istediğiniz yazı veya bilgi varsa tarafımıza mail@travelithouse.com maili üzerinden ulaşabilirsiniz.