2030 yılı ve sıradan bir Mars Seyahati

Travel IT House > Turizmde Gelecek > Dijitalleşme > 2030 yılı ve sıradan bir Mars Seyahati

Uzay gemisi SpaceVP-24 ile 6 günlük seyahat sonrası Mars yaklaşıyorduk. Hatırlıyorum da ilk seyahatler 520 gün civarı sürmüştü insansız roketlerin. Oysa şimdi gelişen teknoloji ve Mars’ta bulunan yeni yakıt madenleri bu süreyi azaltıldı. Mars seyahat kavramı böylece başlamış oldu.

İnsan oğlu olarak 12 Nisan 1961 tarihinde, SSCB ilk kozmonot (Rusça uzay yolcularına verilen ad) Yuri Gagarin ile insanlı uzay uçuşu dönemini başlattı. Sonrasında 20 Temmuz 1969 günü Amerikalı astronot Neil Armstrong, Ay’a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti. Apollo 11 uzay aracı ile üç kişilik ekip ile Ay’a ulaşan Armstrong, arkadaşı Edvin ‘Buzz’ Aldrin ile birlikte bindiği ‘Kartal’ adlı Ay modülü ile Ay’ın yüzeyine indi.

Don’t Panic

1978’lere geldiğimizde Douglas Adams “Don’t Panic” diyerek önce BBC’de radyo programı sonrasında ise uzay yolculuğu için insanlığa rehber olan “Otostopçunun Galaksi Rehberi” kitabı birçok uzay tutkunu için ilham oldu. 42 sayısı bu kitap ile birlikte hayatımızda anlam ve önem kazandı.

Uzay Önemli mi?

Arada soğuk savaş ve internet çılgınlığı ile uzay çalışmalarına birçok ülke yavaş yavaş dahil oldu. 2020’li yıllara gelince Hindistan, Yeni Zelanda, Çin, Kanada gibi ülkeler Rusya ve ABD ile birlikte Ay, Uzay ve Mars çalışmaları için hız verdi.

30 Mayıs 2020 saat 22:22, tüm dünya Covid-19 virüsü ile savaştığı günlerde, Elon Musk’ın CEO olduğu SpaceX Uzay’a bir roket gönderdi. İlk özel şirket olarak 2 astronot Dragon Kapsulu ile Uluslararası Uzay Istasyonu’na gönderilmişti. Astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken daha önce iki defa uzaya gitti. Ama ilk defa NASA veya bir devlet değil özel bir şirket uzaya ticari bir roket gönderdi.

Yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Artık uzay özel şirketler tarafında insan gönderebilir duruma geliyor. Daha önce kargo benzeri gönderen şirketler vardı ama insan ilk defa gidiyordu.

Mission Impossible

Hatta SpaceX her yıl 2 sivil kişi uzaya göndermeye başladı. İlk gidenlerden biri Tom Cruise oldu ve “Mission Impossible” yeni serisini orada çekti.

İşte o günlerde başka bir şirket SPACEVP uzaya seyahat ile ilgili ilk adımları atıyordu. SPACEX ortaklığında olan şirket hedefi 2024 önce Ay sonra 2026 yılında Mars ilk insan seyahatini yapmaktı. Yapılan tüm çalışmalar meyvesini verdi ve ilk uzay turistleri planan tarihlerde uzaydan mavi gezegeni görmek imkanı bulmuştu.

İşte bugün artık 2030’a geldiğimizde 1 milyondan fazla kişi uzaya çıkmıştır. Bunların büyük bir çoğunluğu Ay’a gitti ama artık Mars’ta bizler için konforlu bir macera yaşamak isteyenler “Mars Seyahat” kavramı için yeni bir seyahat noktası oldu.

Bu seyahatimizde Mars’ta kurulan istasyonlarda yer yüzeyinde ve yer altında bulunan birçok yer altı denizin de bizlere inanılmaz bir deneyim imkanı sunuyordu. Burada kullanılan üstün mühendislik becerileri ile biz insanlara yaşanılabilir bir habitat yaratıldı.

Türk Paxdrive şirketi de 2028 yılında uzaya ilk roketli insan transferlerini başlatmıştı. Mars Seyahat artık başlamıştı.

Bu seyahatimizde yaşadıklarımızı ve maceralarımızı gezi sonrası size aktarmaya devam edeceğim. 

Bu yazım ilk olarak 31 Mayıs günü SpaceX uzaya gönderdiği 2 astronot sonrası https://www.linkedin.com/pulse/2030-y%C4%B1l%C4%B1-ve-s%C4%B1radan-bir-mars-seyahati-arif-gunes/ adresinde yayınlandı.

Blog Yazılarımız

Seyahat ve Teknoloji ile ilgili her türlü blog ve yazıları burada bulabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi almak veya paylaşmak istediğiniz yazı veya bilgi varsa tarafımıza mail@travelithouse.com maili üzerinden ulaşabilirsiniz.